Kaca:Tijdschrift voor Indische Taal- Land- en Volkenkunde XLIX.pdf/238

Ti Wikipabukon
Ieu kaca can diuji baca

195

enkele platen kon ik geen sehelp vinden, doch op de hieronder | genoemde zijn zij goed te zien. op twee gebezigd bloempot als Zoo vindt men de sangka tafereelen der bovenste rij van den eersten !) omgang, achterwand, (plaat 107, No. 183 en plaat 111, No. 101), op twee

tafereelen aan den voorwand van denzelfden omgang (plaat 311, No. 289 en 290) en nog eens aan den voorwand van

den tweeden omgang (plant 302, No. 30) en aan den achterwand van den derden omgang (plaat 316, No. 28). Als blaasinstrument wordt de sangka misschien gebezigd op No. 3% van den vierden omgang, achterwand (plaat 373), doch zeer duidelijk op een tafereel aan den voorwand van den eersten omgang (plaat 202, No. 139). Men zou deze schelp linksgewonden willen noemen; aan de andere afbeeldingen is niet te zien of een links- of een rechtsgewonden schelp bedoeld 15.

Verder vindt men de sangka op een standaard in het gevolg van goden of vorstelijke personen op twee tafereelen der onderste rij van den eersten omgang, achterwand (plaat 33, No. 36 en plaat 80, No. 130) en aan den voorwand van denzelfden omgang (plaat 175, No. 166). Eindelijk treft men ze nog aan op een tafereel aan den achterwand van den derden omgang (plaat 312, No. 20) als versiering boven op een tempel. Vermelding verdient dat ook hier de sangka vaak van vleugela is» voorzien.

Aan den Tjandi Mendoet worden blijkens de beschrijving van Dex Haven (19) onder de tafereelen van den tweeden omgang er Ö of 7 aangetroffen, afgebeeld: a, de overeenkomende

nummers

waarop 1 еп

ееп

sangka is

3l, waarop

een

liggende schelp op een drievoet, waaruit zich een stengel met geopende bloem verheft; 1) Met eersten omgang wordt bedoeld wat bij Lekwaxs tweeden omgang heet: met tweeden, wat daar derden genoemd wordt, enz.