Kaca:Tijdschrift voor Indische Taal- Land- en Volkenkunde, LVI.pdf/177

Ti Wikipabukon
Ieu kaca can diuji baca

164

Ook mensehen en dieren zijn kinderen uit het goddelijk huwelijk ontsproten, immers zij leven en hunne liehumen groéien door het eten van planten, voortbrengseulen van salang”, dus bestaan hunne lichamen ook uit voortbreng- sélen van jalang” en ziju 21) eyeusoo hare kideren.

Hat gebed, dat bij het begin van den ladangbouw door een dér oudlsten van de kampong in den kring der verzamelde kamponggengoten wordt uitgesproken, luidt:

É, Moeri Kraéng, téh koé hami wué oesang, djari koé wodja latoeng! (É Moeri Kraéng, geef ons een beetje regeu- water, dut de padi en djagong een beetje gelukke).

Verder worden dan bij die gélegenbeid allerlei dieren geslacht en met het bloed ereun moeder narde vruchtbnar gemnakt, terwijl dus in het gebed aan vader hemel verxoeht wordt, haar te bevruchten. Ook worden nudere zuken geuf- ferd, als rijst in bamboe's gaar gestoomd (kolok) en vruchten. Daarna wordéen allerlei spelén gehondén, die later behandeld worden. |

Behalye Moeri Kraéng, die als oppergodheid de maeht heeft nlles te doen oOntstuan en cok te doen sterven, worden door de Manggéraiera in hooge eer gehouden de geesten der voorouders (poéti").. Deze gécaten behoedeén deélevyenden voor allerlei kleine enaangenanmhbeden, als zekte, ongelukken eng: en worden dan ook voornamelijk aangeéroepen bij ge- legenheid van éen_ gehoortefeest, terwijl bij de ceremome na ecéne begrafenis dadelijk weer de pas gestorvene, die, zoodra hij in den grond gestopt 15, cok pétif geworden is, aangeroepen wordt om hem yast gunstig te stemmen tegén len tijd, dat er weer een geboorte gevrierd moét worden.

De péti's blijeven altijd omzwerven in de buort yan de kampong. wuar z1j tijdens hun leven in gewoond hebben.

De lijkeu wordeu ook in de-eigen kampong begraven. De Manggéraiera dus, die hun kumpong verlaten, doen hiermes meteen afstand yan de beseherming, die de poti's hun léyende Dazaten gevon tegen ongevullen in 't leyen. Begrijpelijker- Wijze vinden de mensehen dat minder sangennam. Afbreken